Bornholm guidet tur uge 39-41-42. 2022

Tirsdag den 27. September klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED OG ”FAR TIL FIRE” TIL GUDHJEM OG SMUKKE NATUROMRÅDER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet.
Børnefilmen ”Far til Fire på Bornholm” med landeplagen Bornholm – Bornholm – Bornholm blev optaget i Gudhjem. På turen skal vi se stederne i filmen og høre om Gudhjems farverige historie fra vikingetiden til vore dages turister. Vandreturen er en kombination af naturvandring og tur gennem Gudhjems ukendte miljøer. På turen opleves de flotte klippekyster og nogle dramatiske bautasten og senere vandrer vi opad til en smuk skov med en lille naturperle af en mose. De lokale kaldte mosen for ”Å kande sjøn”, oversat betyder det mosen med nøkkeroser. Måske skjuler Gudhjem en gåde. Var stedet gudernes hjem i vikingetiden, blev Østerlars rundkirke anlagt som et observatorium. Der skjuler sig mange myter egnen. Under turen fortælles om ”Sol over Gudhjem” og silderøgeriernes farverige historie.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 28. September klokken 1600 – 18.00
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
En underholdende byvandring gennem Rønnes gamle bydele med sine brostensbelagte gader, gamle huse og hyggelige gadelamper. På turen ses en ældre købmandsgård med et gammelt morbærtræ i haven. Der fortælles om Rønne og Bornholms historie med de mange fjendtlige besættelser. Lybækkerne i 1500, svenskerne i 1600, tyskerne under 2. Verdenskrig, samt 11 måneder lange besættelse af Rusland efter bombardementet af Rønne og Nexø. Der fortælles om årsagen og prisen for at sovjetrusserne opgav Bornholm. De hemmelige jødetransporter til Sverige og tusindvis af svenske våben den modsatte vej, som blev smuglet over til modstandsbevægelsen i København. ”Flammen og Citronen”. Tyske bunkersanlæg. Tyskertøserne. De mange historier vil virke stærke.
Entre. Guide Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Torsdag den 29. September klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med stejle trapper og kuperet terræn.
Ad den nye slyngende gangbro kommer man til Jægergrotterne. Bornholms største sprækkedal er meget berømt for sit ekko, men der er også en dramatisk natur med stejle klippeformationer og flotte udsigter. Under vandreturen følger vi den nyetablerede gangbro til dalens sydlige ende og via en høj trappe går turen videre gennem ukendte steder i Almindingen. Under turen fortælles om skovens historie, fuglene og om træernes hemmeligheder. Der er udsat vilde store bisonokser i Almindingen. Hør om planerne for en ny Naturnationalpark med endnu flere vilde dyr. På turen udleveres der et gratis kort, så man senere selv kan køre derhen og være heldig at se bisonokserne. Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 30. September klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770.
Fra et meget flot udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen over den gamle Slotsbro til Hammershus. Der fortælles om de levende fortidsminder – lægeplanterne og deres virkning mod middelalderens sygdomme. Undervejs fortælles om angreb og forsvar, middelalderens våben, og soldaternes mad og mængder af øl. På Hammershus var der værelser med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Den dramatiske beretning om Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christines flugtforsøg vil skabe jubel. Der ses skjulte symboler på mure og sten, og vi finder små skjulte hoveder af trolde og mennesker. En meget underholdende tur af forfatteren til bogen om Hammershus.
Entre. Guide. Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Skolernes efterårsferie

Søndag den 16. Oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED OG ”FAR TIL FIRE” TIL GUDHJEM OG SMUKKE NATUROMRÅDER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet.
Børnefilmen ”Far til Fire på Bornholm” med landeplagen Bornholm – Bornholm – Bornholm blev optaget i Gudhjem. På turen skal vi se stederne i filmen og høre om Gudhjems farverige historie fra vikingetiden til vore dages turister. Vandreturen er en kombination af naturvandring og tur gennem Gudhjems ukendte miljøer. På turen opleves de flotte klippekyster og nogle dramatiske bautasten og senere vandrer vi opad til en smuk skov med en lille naturperle af en mose. De lokale kaldte mosen for ”Å kande sjøn”, oversat betyder det mosen med nøkkeroser. Måske skjuler Gudhjem en gåde. Var stedet gudernes hjem i vikingetiden, blev Østerlars rundkirke anlagt som et observatorium. Der skjuler sig mange myter egnen. Under turen fortælles om ”Sol over Gudhjem” og silderøgeriernes farverige historie.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Mandag den 17. Oktober klokken 16.00 – 18.00.
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
En underholdende byvandring gennem Rønnes gamle bydele med sine brostensbelagte gader, gamle huse og hyggelige gadelamper. På turen ses en ældre købmandsgård med et gammelt morbærtræ i haven. Der fortælles om Rønne og Bornholms historie med de mange fjendtlige besættelser. Lybækkerne i 1500, svenskerne i 1600, tyskerne under 2. Verdenskrig, samt 11 måneder lange besættelse af Rusland efter bombardementet af Rønne og Nexø. Der fortælles om årsagen og prisen for at sovjetrusserne opgav Bornholm. De hemmelige jødetransporter til Sverige og tusindvis af svenske våben den modsatte vej, som blev smuglet over til modstandsbevægelsen i København. ”Flammen og Citronen”. Tyske bunkersanlæg. Tyskertøserne. De mange historier vil virke stærke.
Entre. Guide Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 18. Oktober klokken 10.00 – 12.30
OPLEV HAMMERKNUDEN MED SILLEHOVED.
Mødested: Parkeringspladsen ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 3770 Allinge. Kuperet terræn. Tag brød med i lommen, vi skal fodre fisk i en gammel stenbruds sø.
Vandreturen på Hammerknuden er Danmarks smukkeste. Vi følger stien langs klippekysten med flotte udsigter til Hammershus og stejle fuglefjelde med skrigende måger og sorte skarver. Under turen ses den skjulte ”Kælderhals”, en naturlig granit bro i kystklipperne. Senere følges stien op til Hammer Fyr og et ældre stenbrud med små fisk i en lille bjergsø. Der fortælles om Bornholms stenhugning og stenhuggernes hårde arbejde. Turens højdepunkter er de smukke udsigter, især den flotte panorama over Opal Søen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Onsdag den 19. Oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN.
Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Kystvejen mellem Tejn og Gudhjem. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj.
Døndalen har Danmarks højeste vandfald. Den smukke sprækkedal er naturfredet med sine stejle klipper og flotte høje træer der næsten ligner en jungle med en tæt underskov. I oktober er træerne pyntede med stærke farver, der virker overvældende i den flotte sprækkedal. Under turen til det 20 meter høje vandfald opleves mange smukke naturscenerier. Den flotte naturpark har også nogle ukendte oplevelser. I den østlige del af sprækkedalen har en tidligere ejer i 1920érne udplantet over 150 forskellige eksotiske træer fra hele verden. Der ses vandgraner fra Kina og mammut træer fra Californien.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Torsdag den 20. Oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med stejle trapper og kuperet terræn.
Ad den nye slyngende gangbro kommer man til Jægergrotterne. Bornholms største sprækkedal er meget berømt for sit ekko, men der er også en dramatisk natur med stejle klippeformationer og flotte udsigter. Under vandreturen følger vi den nyetablerede gangbro til dalens sydlige ende og via en høj trappe går turen videre gennem ukendte steder i Almindingen. Under turen fortælles om skovens historie, fuglene og om træernes hemmeligheder. Der er udsat vilde store bisonokser i Almindingen. Hør om planerne for en ny Naturnationalpark med endnu flere vilde dyr. På turen udleveres der et gratis kort, så man senere selv kan køre derhen og være heldig at se bisonokserne. Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 21. Oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770.
Fra et meget flot udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen over den gamle Slotsbro til Hammershus. Der fortælles om de levende fortidsminder – lægeplanterne og deres virkning mod middelalderens sygdomme. Undervejs fortælles om angreb og forsvar, middelalderens våben, og soldaternes mad og mængder af øl. På Hammershus var der værelser med fjernvarme og biologiske renseanlæg. Den dramatiske beretning om Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christines flugtforsøg vil skabe jubel. Der ses skjulte symboler på mure og sten, og vi finder små skjulte hoveder af trolde og mennesker. En meget underholdende tur af forfatteren til bogen om Hammershus.
Entre. Guide. Naturvejleder Søren P. Sillehoved