Bornholm uge 42-43 2021

Mandag den 18. Oktober klokken 16.00 – 18.00.
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
En underholdende byvandring gennem Rønnes gamle bydele med sine små brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse med hyggelige gadelamper. Vi ser en privat ældre købmandsgård og et meget gammelt morbærtræ. Undervejs fortælles om byens og Bornholms historie. Øen var besat af lybækkerne i 1500, svenskerne i 1600 og Tyskland under 2. Verdenskrig. Man hører om krigens hemmelige jødetransporter til Sverige og den modsatte vej blev der smuglet svenske våben til den danske modstandsbevægelse København. Der er fortællinger historier om ”Flammen og Citronen”. Tyske bunkersanlæg ved Dueodde og tyskertøserne. Efter krigen kom freden og Danmark jublede. På Bornholm blev Nexø og Rønne bombet af Rusland og besat 11 måneder. Hvorfor gjorde de det. Og hvad forlangte Rusland da de opgav øen. Det og meget mere fortælles under byvandringen.
Entre. Guide Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 19. Oktober klokken 10.00 – 12.30
OPLEV HAMMERKNUDEN MED SILLEHOVED.
Mødested: Parkeringspladsen ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 3770 Allinge. Kuperet terræn. Tag brød med i lommen, vi skal fodre fisk i en gammel stenbruds sø.

Vandreturen på Hammerknuden er Danmarks smukkeste. Vi følger stien langs klippekysten med flotte udsigter til Hammershus og stejle fuglefjelde med skrigende måger og sorte skarver. Under turen ses den skjulte ”Kælderhals”, en naturlig granit bro i kystklipperne. Måske trækker flokke af store svenske traner mod Bornholm. Senere følger vi stien op mod det gamle Hammer Fyr og ser et ældre stenbrud og en sø med mange sultne småfisk. Overalt er der spor af ældre tiders granitbrydning. Under turen fortælles historien om Bornholms stenhugning og stenhuggernes hårde liv. Turens højdepunkt er uden tvivl udsigten over Opal Søen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Onsdag den 20. Oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL ALMINDINGENS HEMMELIGE SPRÆKKEDAL.
Mødested: den store parkeringsplads ved Christianshøj kroen, Segenvej 48 3720 Aakirkeby.
Rokkesten, en kongeborg, træernes flotte efterårsfarver og smukke udsigter. På denne tur skal vi følge en ukendt rute gennem Almindingen til en stor mose og den mystiske Flagermus dal. Gennem en skjult indgang føres vi ind gennem en fantastisk smuk og sumpet sprækkedal med store klipper. Over de mest fugtige steder er der anlagt gangbroer. Nogle har set elverfolket danse rundt mellem sumpens krogede elletræer, andre nøjes med at blive elle vild over den smukke natur. Der er mange spisesvampe i skoven, tag en kurv eller pose med. Undervejs skal vi rokke med rokkestenen, og se resterne af en kongeborg fra middelalderen, Vi oplever skovens efterårsfarver på hele vandreturen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Torsdag den 21. Oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med stejle trapper og kuperet terræn.
Ad den nye slyngende gangbro til Jægergrotten og vandfaldet. Bornholms største sprækkedal er vidt berømt for sit ekko, men også for en flot og dramatisk natur med stejle klipper og flotte udsigter. På vandreturen følger vi den nyetablerede gangbro til den sydlige ende af sprækkedalen og via en høj trappe starter turen gennem Almindingen. Under turen fortælles om skovens historie og træernes mange hemmeligheder. Der er udsat vilde bisonokser i Almindingen. Der fortælles om dyrene og udleveres et gratis kort. Dermed kan man efter turen selv køre til området og være heldig at få øje på dem.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 22. Oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Turen er ikke egnet for barnevogne, der skal passeres en lang trappe.
Fra et meget flot udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen over den gamle bro til Hammershus. Undervejs fortælles der om angreb og forsvar og middelalderens våben. Soldaternes mad og store mængder af øl. På borgen var der værelser med fjernvarme og biologiske renseanlæg. På borgens mure gemmer der sig skjulte symboler og troldehoveder. Der fortælles om sygdomme, lægeplanterne – de levende fortidsminder. Samt flugtforsøget af Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christine. Hjemturen foregår via en lang trappe til den bornholmske klippekyst og de berømte Løve – og Kamelhoveder.
En sjov og underholdende tur af forfatteren til bogen om Hammershus.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved