Bornholm uge 32-33 2021

Mandag den 9. august klokken 16.00 – 18.00
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
En underholdende byvandring gennem Rønnes gamle bydele med sine små brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse med hyggelige gadelamper. Vi ser en privat ældre købmandsgård og et meget gammelt morbærtræ. Undervejs fortælles om byens og Bornholms historie. Øen var besat af lybækkerne i 1500, svenskerne i 1600 og Tyskland under 2. Verdenskrig. Man hører om krigens hemmelige jødetransporter til Sverige og den modsatte vej blev der smuglet svenske våben til den danske modstandsbevægelse København. Der er fortællinger historier om ”Flammen og Citronen”. Tyske bunkersanlæg ved Dueodde og tyskertøserne. Efter krigen kom freden og Danmark jublede. På Bornholm blev Nexø og Rønne bombet af Rusland og besat 11 måneder. Hvorfor gjorde de det. Og hvad forlangte Rusland da de opgav øen. Det og meget mere fortælles under byvandringen.
Entre. Guide Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 10. august klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED OG ”FAR TIL FIRE” TIL GUDHJEM OG SMUKKE NATUROMRÅDER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet.
Børnefilmen ”Far til Fire på Bornholm” blev optaget i Gudhjem. På denne tur skal vi se stederne og høre om Gudhjems historie. Vandreturen er en kombination af naturvandring og en smuk slentretur gennem byens ukendte miljøer. Vi ser den flotte klippekyst med nogle meget dramatiske bautasten. Måske skjuler byens navn en hemmelighed. Vikingernes sted, den hellige stad, var Østerlars rundkirke også observatorium. Der skjuler sig mange myter over hele egnen. Under turen fortælles der om begrebet ”Sol over Gudhjem” og silderøgeriernes historie – og gemt i skoven over Gudhjem er der en naturperle. En lille sø kaldt ”Å kande sjøn”, oversat betyder det nøkkerosernes mose.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Torsdag den 12. august klokken 10.00 – 12.30.
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med stejle trapper og kuperet terræn.
Ad den nye slyngende gangbro til Jægergrotten og vandfaldet. Bornholms største sprækkedal er vidt berømt for sit ekko, men også for en flot og dramatisk natur med stejle klipper og flotte udsigter. På vandreturen følger vi den nyetablerede gangbro til den sydlige ende af sprækkedalen og via en høj trappe starter turen gennem Almindingen. Under turen fortælles om skovens historie og træernes mange hemmeligheder. Der er udsat vilde bisonokser i Almindingen. Der fortælles om dyrene og udleveres et gratis kort. Dermed kan man efter turen selv køre til området og være heldig at få øje på dem.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 13. august klokken 10.00 – 12.00.
MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Turen er ikke egnet for barnevogne, der skal passeres en lang trappe.
Fra et meget flot udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen over den gamle bro til Hammershus. Undervejs fortælles der om angreb og forsvar og middelalderens våben. Soldaternes mad og store mængder af øl. På borgen var der værelser med fjernvarme og biologiske renseanlæg. På borgens mure gemmer der sig skjulte symboler og troldehoveder. Der fortælles om sygdomme, lægeplanterne – de levende fortidsminder. Samt flugtforsøget af Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christine. Hjemturen foregår via en lang trappe til den bornholmske klippekyst og de berømte Løve – og Kamelhoveder.
En sjov og underholdende tur af forfatteren til bogen om Hammershus.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Mandag den 16. August klokken 16.00 – 18.00.
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
En underholdende byvandring gennem Rønnes gamle bydele med sine små brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse med hyggelige gadelamper. Vi ser en privat ældre købmandsgård og et meget gammelt morbærtræ. Undervejs fortælles om byens og Bornholms historie. Øen var besat af lybækkerne i 1500, svenskerne i 1600 og Tyskland under 2. Verdenskrig. Man hører om krigens hemmelige jødetransporter til Sverige og den modsatte vej blev der smuglet svenske våben til den danske modstandsbevægelse København. Der er fortællinger historier om ”Flammen og Citronen”. Tyske bunkersanlæg ved Dueodde og tyskertøserne. Efter krigen kom freden og Danmark jublede. På Bornholm blev Nexø og Rønne bombet af Rusland og besat 11 måneder. Hvorfor gjorde de det. Og hvad forlangte Rusland da de opgav øen. Det og meget mere fortælles under byvandringen.
Entre. Guide Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 17. august klokken 10.00 – 12.30 .
OPLEV HAMMERKNUDEN MED SILLEHOVED.
Mødested: Parkeringspladsen ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 3770 Allinge. Kuperet terræn. Tag brød med i lommen, vi skal fodre fisk i en gammel stenbruds sø.

Vandreturen på Hammerknuden er Danmarks smukkeste. Vi følger stien langs klippekysten med flotte udsigter til Hammershus og stejle fuglefjelde med skrigende måger og sorte skarver. Under vejs ses den skjulte ”Kælderhals”, en naturlig granit bro i kystklipperne. Senere følger vi stien op mod det gamle Hammer Fyr og ser et ældre stenbrud og en sø med mange sultne småfisk. Overalt er der spor af ældre tiders granitbrydning. Under turen fortælles historien om Bornholms stenhugning og stenhuggernes hårde liv. Turens højdepunkt er uden tvivl udsigten over Opal Søen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Torsdag den 19. august klokken 10.00 – 12.30.
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med stejle trapper og kuperet terræn.
Ad den nye slyngende gangbro til Jægergrotten og vandfaldet. Bornholms største sprækkedal er vidt berømt for sit ekko, men også for en flot og dramatisk natur med stejle klipper og flotte udsigter. På vandreturen følger vi den nyetablerede gangbro til den sydlige ende af sprækkedalen og via en høj trappe starter turen gennem Almindingen. Under turen fortællers om skovens historie og træernes mange hemmeligheder. Der er udsat vilde bisonokser i Almindingen. Der fortælles om dyrene og udleveres et gratis kort. Dermed kan man efter turen selv køre til området og være heldig at få øje på dem.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 20. august klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Turen er ikke egnet for barnevogne, der skal passeres en lang trappe.
Fra et meget flot udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen over den gamle bro til Hammershus. Undervejs fortælles der om angreb og forsvar og middelalderens våben. Soldaternes mad og store mængder af øl. På borgen var der værelser med fjernvarme og biologiske renseanlæg. På borgens mure gemmer der sig skjulte symboler og troldehoveder. Der fortælles om sygdomme, lægeplanterne – de levende fortidsminder. Samt flugtforsøget af Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christine. Hjemturen foregår via en lang trappe til den bornholmske klippekyst og de berømte Løve – og Kamelhoveder.
En sjov og underholdende tur af forfatteren til bogen om Hammershus.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved