Efterårsferie

Mandag den 12. oktober klokken 10.00 – 12.30
OPLEV HAMMERKNUDEN MED SILLEHOVED.
Mødested: Parkeringspladsen ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 3770 Allinge. Kuperet terræn. Tag brød med i lommen, vi skal fodre fisk i en gammel stenbruds sø. Vandreturen er Danmarks smukkeste, og vi følger kyst stien højt oppe over klippekysten med flotte udsigter til Hammershus. Der passeres stejle fuglefjelde med skrigende måger og sjældne alkefugle. Under vejs ses ”Kælderhalsen” en naturlig granit bro i kystklipperne. På turen kommer vi op til Hammer Fyr og et over 100 år gammelt stenbrud med sø hvor der er fisk. Overalt er der spor af ældre tiders granitbrydning og der bliver fortalt om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Turens højdepunkt er udsigten over Opal Søen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Tirsdag den 13. oktober klokken 10.00 – 15.00
MED SILLEHOVED TIL CHRISTIANSØ.
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sit store fugletræk, måske flokke af trækkende traner. Der er mange klippehaver med smukke blomster og små damme med store grønne frøer. Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 14. oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL PARADISBAKKERNE
Mødested: Parkeringspladsen på Lisegårds vejen, 3730 Nexø. I den sydlige del af naturområdet.
Lyng tur og rokkesten. En af øens smukkeste naturområder er Paradisbakkerne. Her er øde skove og store åbne områder med hedelyng, der gennemskæres af smukke sprækkedale og sorte skovmoser. På vandreturen opleves naturen ligesom i gamle dage. Der er øens største rokkesten, gamle vejviser varder, idylliske moser og skumle sprækkedale. Turens højdepunkt er øens største hede med blomstrende lyng og smukke sommerfugle.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Torsdag den 15. oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn.
Bornholms største sprækkedal i Almindingen er berømt for sit ekko. Men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer og nedfaldne sten der ligner grotter. På vandreturen hører vi ekkoet, ser en gammel hellig kilde og vikingeborgen Gamleborg. Hør om Almindingens historie, og de nye planer for skoven. Der fortælles om træernes hemmeligheder og hvordan de kan tale med hinanden. Der er vilde bisonokser i Almindingen, hør historien og få et kort over stedet.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 16. oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL JONS KAPEL OG DEN SKJULTE SPRÆKKEDAL.
Mødested: Parkeringspladsen ved Jons kapel. Jons Kapel vej 4 3790 Hasle.
På den smukke vandretur oplever vi den dramatiske klippekyst ved Jons kapel og stejle fuglefjelde. Der er smukke udsigter mod Hammershus og dramatiske naturscenerier. Kort efter kommer den skjulte indgang til Blåskindsdalen, en af øens mere ukendte sprækkedale. En lille å løber klukkende gennem bunden af dalen og skaber små fos. De mange nedfaldne klipper er bevoksede med mos og alle væltede træer er klædte med stedsegrønne vedbend, så dalen næsten ligner en rigtig jungle. Måske oplever vi blomstrende hvide anemoner, eller store flokke af trækkende traner og gæs.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.