Efterårsferie

Mandag den 14. oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN.
Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 7 3770 Allinge. Sidevej Sandvig – Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn.
Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur, og vi følger kyst stien højt oppe over klippekysten med flotte udsigter mod Hammershus. Der passeres stejle fuglefjelde med skrigende måger og ser den skjulte ”Kælderhals”, en naturlig granit bro i kystklipperne. På turen ser vi Hammer Fyr og et meget gammelt stenbrud. Der fortælles om stenhugningens historie, og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Udsigten over Opal Søen er nok turens højdepunkt.
Pris. 50.- kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Mandag den 14.oktober klokken 16.00 – 18.00
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
Efter fremvisning af kirken går turen gennem byens gamle bydele med sine små gader og gamle huse med hyggelige gadelamper. Vi besøger en privat købmandsgård fra 1751 og ser haven med to store gamle morbær træer. Under turen fortælles om 2. Verdenskrig, den tyske besættelse og flugten af danske jøder til Sverige – og retur svenske våben til modstandsbevægelsen. Efter krigen bombede russerne Rønne og Nexø og besatte Bornholm i 11 lange måneder med utallige voldtægter og druk. Hør historien om tyskertøserne, ”Flammen” og ”Citronen”, det hemmelige våbenlager i Odd Fellow Palæet og hvilken rolle fiskerbåden ”Ramona” fra Christiansø havde under krigen.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 15.oktober klokken 10.00 – 15.00
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Med forfatteren til bogen om Christiansø vil en tur være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han fæstningens historie, de gamle anekdoter og smukkeste steder. Hvis vejret er godt laves ”Sæl Safari” til nogle små skær med store gråsæler. Vi besøger begge beboede øer, ser de smukke haver og vandhuller med store grønne frøer. Der fortælles om slaverne, den engelske krig, sørøverne og om mytteriet. Samt historien om Danmarks første politiske fange, Dr. Dampe og hans betydning for grundloven i 1849.
Den guidede tur varer 2 timer – der er en time på egen hånd.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis) + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 16. oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL FLAGERMUSDALEN OG ROKKESTENEN.
Mødested: Parkeringspladsen ved Christianshøj Kro i Almindingen. Sidevej landevejen Rønne- Svaneke. Turen er ikke for barnevogne, der skal regnes med ujævnt terræn.
På denne vandretur gennem Almindingen følger vi en gammel skovriders rute gennem ukendte dele af skoven. Vi ser flotte udsigter og mørke sprækkedale hvor der om natten vrimler med flagermus. Fra en formidabel smuk udsigt over skoven føres vi gennem glemte stier til en sumpet sprækkedal med broer over de vådeste steder, måske ser vi elverpigerne danse. På turen oplever vi rokkestenen og nyder den flotte efterårsfarvede skov med alle sine smukke svampe.
Pris: 50.kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Torsdag den 17. oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodalen. Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn.
Den store sprækkedal i Almindingen er berømt for sit ekko. Men der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer og nedfaldne sten der ligner grotter. På vandreturen hører vi ekkoet og ser en gammel hellig kilde. Der fortælles om Almindingens historie, træernes hemmeligheder og hvordan de kan tale med hinanden. Mens vi følger sporet til en gammel vikingeborg fortælles om dyrelivet og skovens vilde bisonokser.
Pris: 50.00 kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 18. oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN.
Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Nedenfor bakken på kystvejen mellem Tejn og Gudhjem. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj.
Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klippeformationer og Danmarks højeste vandfald. Der er mange høje træer i naturskoven og en frodig underskov. Den lerede jord giver muligheder til et rigt planteliv med over 350 forskellige arter, især mange ramsløg. På turen ser vi det flotte vandfald og passerer et privat skovområde hvor en ejer i 1920érne plantede 150 forskellige eksotiske træer fra hele verden. Blandt andet vangraner fra Kina og mammut træer fra Californien.
Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.