Mandag den 31. august klokken 16.00 – 18.00.
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
Efter fremvisning af kirken går turen gennem byens gamle bydele med sine små gader og gamle huse med hyggelige gadelamper. Vi hører om byens historie og ser stedet hvor den svenske kommandant blev skudt i 1658. Undervejs fortælles om den tyske besættelse under krigen og de farlige jødetransporter til Sverige og de mange svenske skydevåben der kom den modsatte vej. Hør historien om tyskertøserne, Flammen og Citronen og våbenlageret i Odd Fellow Palæet. Bagefter bombede Sovjet Rusland Rønne og Nexø og besatte Bornholm i 11 måneder. Der var voldtægter og druk, og kravet for at opgive Bornholm var stort. Den barske historie fortælles på byvandringen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 1. september klokken 10.00 – 15.00.
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sit store fugletræk og de mange klippehaver med smukke blomster. Der er også damme med store grønne frøer. Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 2. september klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL PARADISBAKKERNE
Mødested: Parkeringspladsen på Lisegårds vejen, 3730 Nexø. I den sydlige del af naturområdet.
Lyng tur og rokkesten. En af øens smukkeste naturområder er Paradisbakkerne. Her er øde skove og store åbne områder med hedelyng, der gennemskæres af smukke sprækkedale og sorte skovmoser. På vandreturen opleves naturen ligesom i gamle dage. Der er øens største rokkesten, gamle vejviser varder, idylliske moser og skumle sprækkedale. Turens højdepunkt er øens største hede med blomstrende lyng og smukke sommerfugle.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Torsdag den 3. september klokken 10.00 – 12.30.
MED SILLEHOVED TIL DET UKENDTE GUDHJEM OG SMUKKE NATUROMRÅDER.
Mødested: Parkeringspladsen ved Nørre Sand 3760 Gudhjem. Skråt overfor Oluf Høst Museet.
Vandreturen er en kombination af naturvandring og fremvisning af Gudhjem mere ukendte steder. Vi oplever den flotte klippekyst med sine dramatiske bautasten og hører om stedet 2000 år gamle historie. Fra jernalderens kongebolig, gudernes havn i vikingetiden, middelalderens tyske sildemarked og historien om Østerlars rundkirke, der spinder et net af myter over hele egnen. Fra naturskoven med den lille mose kaldt Gråmyr med blomstrende nøkkeroser, fortsætter turen ind gennem byens ukendte gader og der fortælles om pesten i 1600, stormfloden og silderøgeriernes historie.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 4. september klokken 10.00 – 15.00
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sit store fugletræk og de mange klippehaver med smukke blomster. Der er også damme med store grønne frøer. Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.