Mandag den 27. juli klokken 16.00 – 18.00
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
Efter fremvisning af kirken går turen gennem byens gamle bydele med sine små gader og gamle huse med hyggelige gadelamper. Vi hører om byens historie og ser stedet hvor den svenske kommandant blev skudt i 1658. Undervejs fortælles om den tyske besættelse under krigen og de farlige jødetransporter til Sverige og de mange svenske skydevåben der kom den modsatte vej. Hør historien om tyskertøserne, Flammen og Citronen og våbenlageret i Odd Fellow Palæet. Bagefter bombede Sovjet Rusland Rønne og Nexø og besatte Bornholm i 11 måneder. Der var voldtægter og druk, og kravet for at opgive Bornholm var stort. Den barske historie fortælles på byvandringen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 28. juli klokken 10.00 – 15.00
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sine sjældne fugle og de mange klippehaver med smukke blomster. Der er også damme med store grønne frøer.
Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 29. juli klokken 10.00 – 12.30
OPLEV HAMMERKNUDEN MED SILLEHOVED.
Mødested: Parkeringspladsen ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 3770 Allinge. Kuperet terræn. Tag brød med i lommen, vi skal fodre fisk i en gammel stenbruds sø. Vandreturen er Danmarks smukkeste, og vi følger kyst stien højt oppe over klippekysten med flotte udsigter til Hammershus. Der passeres stejle fuglefjelde med skrigende måger og sjældne alkefugle. Under vejs ses ”Kælderhalsen” en naturlig granit bro i kystklipperne. På turen kommer vi op til Hammer Fyr og et over 100 år gammelt stenbrud med sø hvor der er fisk. Overalt er der spor af ældre tiders granitbrydning og der bliver fortalt om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Turens højdepunkt er udsigten over Opal Søen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Torsdag den 30. juli klokken 10.00 – 12.30.
MED SILLEHOVED TIL PARADISBAKKERNE
Mødested: Parkeringspladsen på Lisegårds vejen, 3730 Nexø. I den sydlige del af naturområdet.
Lyng tur og rokkesten. En af øens smukkeste naturområder er Paradisbakkerne. Her er øde skove og store åbne områder med hedelyng, der gennemskæres af smukke sprækkedale og små skovmoser. På vandreturen opleves naturen ligesom i gamle dage. Der er øens største rokkesten, gamle vejviser varder, smukke sorte skovmoser og stejle sprækkedale. Turens højdepunkt er øens største hede med blomstrende lyng og smukke sommerfugle.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Fredag den 31. juli klokken 10.00 – 15.00.
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sine sjældne fugle og de mange klippehaver med smukke blomster. Der er også damme med store grønne frøer.
Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Lørdag den 1. august klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Turen er ikke egnet for barnevogne, der skal passeres en lang trappe.
Fra et smukt udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen op til Hammershus, hvor der fortælles om livet på borgen. Om krig og angreb, våben og forsvar. Hvor sov soldaterne, hvad spiste de, og hvorfor drak de så meget øl. Der fortælles om gamle lægeplanter – de levende fortidsminder. Ved de gamle mure vises de skjulte symboler og nogle små troldehoveder i murene. Der var rum med fjernvarme og historiens første biologiske renseanlæg. På Hammershus sad Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christine fængsel for landsforræderi. Hør om deres berømte flugtforsøg. Hjemturen foregår via en lang trappe til de kendte Løve – og Kamelhoveder, der er omgivet af den smukke vestbornholmske klippekyst.
En sjov og underholdende tur for hele familien.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved