Mandag den 25. maj klokken 16.00 – 18.00.
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
Efter fremvisning af kirken går turen gennem byens gamle bydele med sine små gader og gamle huse med hyggelige gadelamper. Vi hører om byens historie og ser stedet hvor den svenske kommandant blev skudt i 1658. Undervejs fortælles om den tyske besættelse under krigen og de farlige jødetransporter til Sverige og de mange svenske skydevåben der kom den modsatte vej. Hør historien om tyskertøserne, Flammen og Citronen og våbenlageret i Odd Fellow Palæet. Bagefter bombede Sovjet Rusland Rønne og Nexø og besatte Bornholm i 11 måneder. Der var voldtægter og druk, og kravet for at opgive Bornholm var stort. Den barske historie fortælles på byvandringen.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 26.maj klokken 10.00 – 15.00
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sine mange fugle og enestående flora, om foråret med mange rugende edderfugle og små damme med store grønne frøer. Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 27.maj klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL JONS KAPEL OG DEN SKJULTE SPRÆKKEDAL.
Mødested: Parkeringspladsen ved Jons kapel. Jons Kapel vej 4 3790 Hasle.
På den smukke vandretur oplever vi den dramatiske klippekyst ved Jons kapel og stejle fuglefjelde med sjældne alkefugle der ligner pingviner. Der er smukke udsigter mod Hammershus og kort efter kommer den skjulte indgang til Blåskindsdalen, en af øens mere ukendte sprækkedale. En mindre å løber klukkende gennem bunden af dalen mellem klipper med mos der forstærker stemningen. De mange væltede træer er klædte med stedsegrønne vedbend, så dalen ligner en jungle med syngende fugle og en rig flora.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Torsdag den 28.maj klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EVENTYR DALEN KOBBEÅEN.
Mødested: Parkeringspladsen ved landevejen. Melstedsvej 3760 Gudhjem. Syd for Sannes Camping. Husk fornuftigt fodtøj.
Bornholms smukkeste sprækkedal med millioner af anemoner, dejlig fuglesang og smukt vandfald. Vi følger stien gennem dalen, og skal passerer mange broer for at kunne passere åens forhindringer og klippefremspring. Vandreturen har mange højdepunkter, især den jungleagtige natur og de dramatiske klipper. Vandfaldet er ikke øens højeste, men vandet falder lodret ned og laver en heksekedel. Vi oplever også den gamle jernbane dæmning fra 1916 – det sidste tog kørte over den i 1952. En pragtfuld vandretur i smuk natur.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 29. maj klokken 10.00 – 15.00
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
Hvis vejret er godt laver skibet ”Sæl Safari” og sejler ud til nogle skær med store gråsæler, nogle gange flere hundrede. Med forfatteren til bogen om Christiansø vil besøget på den gamle fæstning være en stor oplevelse. Som ingen andre kender han de smukkeste steder og fortæller historien om slaverne, den engelske krig, kaperne og Staten fængslende fanger. Øerne er kendt for sine mange sjældne fugle, om foråret er der mange rugende edderfugle. Der er damme med store grønne frøer og klippehaver med smukke blomster. Den guidede tur varer 1 ½ time med besøg på begge beboede øer. Der vil således være tid til at se udstillingen i Store Tårn eller spise en frokost på kroen.
Entre. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Lørdag den 30. maj klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERHUS
Mødested: Den nye parkeringsplads ved nedgangen til besøgscentret ved Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Turen er ikke egnet for barnevogne, der skal passeres en lang trappe.
Fra et smukt udsigtspunkt fortælles om borgens og Bornholms historie gennem middelalderen. Via det nye besøgscenter går turen op til Hammershus, hvor der fortælles om livet på borgen. Om krig og angreb, våben og forsvar. Hvor sov soldaterne, hvad spiste de, og hvorfor drak de så meget øl. Der fortælles om gamle lægeplanter – de levende fortidsminder. Ved de gamle mure vises de skjulte symboler og nogle små troldehoveder i murene. Der var rum med fjernvarme og historiens første biologiske renseanlæg. På Hammershus sad Corfitz Ulfeldt og kongedatteren Leonora Christine fængsel for landsforræderi. Hør om deres berømte flugtforsøg. Hjemturen foregår via en lang trappe til de kendte Løve – og Kamelhoveder, der er omgivet af den smukke vestbornholmske klippekyst.
En sjov og underholdende tur for hele familien.
Entre. Guide: Naturvejleder Søren P. Sillehoved