Mandag den 15. oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED PÅ HAMMERKNUDEN.
Mødested: Den store parkeringsplads ved kiosken på Hammerhavnen. Sænevej 7 3770 Allinge. Sidevej Sandvig – Hammershus. Der skal regnes med kuperet terræn.
Tag lidt brød i lommen, vi skal fodre fisk under turen. Denne tur er måske Bornholms flotteste vandretur, og vi følger kyst stien højt oppe over klippekysten med flotte udsigter mod Hammershus. Der passeres stejle fuglefjelde med skrigende måger og ser den skjulte ”Kælderhals”, en naturlig granit bro i kystklipperne. På turen ser vi Hammer Fyr og et meget gammelt stenbrud. Der fortælles om stenhugningens historie, og om stenhuggernes hårde arbejdsliv. Udsigten over Opal Søen er nok turens højdepunkt.
Pris. 50.- kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Mandag den 15.oktober klokken 16.00 – 18.00
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700
Turen begynder i Rønne Kirke. Derefter går ruten gennem de gamle bydele med sine krogede gader og gamle gadelamper. Miljøet fremhæves af smukke bindingsværkshuse, og der fremvises en købmandsgård fra 1751 og haven med to store morbær træer. På byvandringen fortælles om 2. Verdenskrig, den tyske besættelse og flugtruterne til Sverige af danske modstandsfolk og jøder. Der fortælles ukendte historier om ”Flammen og ”Citronen”, det hemmelige våbenlager i Odd Fellow Palæet i København og hvilken rolle fiskerbåden Ramona fra Christiansø havde. Den 5. maj 1945 var der 25.000 tyske soldater og flygtninge i Rønne, to dage efter bomber russerne Rønne og Nexø og besatte øen med 7000 soldater. Hør historien og hvad de krævende for at forlade Bornholm efter 11 måneders besættelse.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 16.oktober klokken 10.00 – 15.00
OPLEV CHRISTIANSØ MED SILLEHOVED.
Mødested: Gudhjem havn ved billetkontoret. Afgang skibet ”Ertholm” kl. 10.00. Hjem 15.00.
En tur på Christiansø er en stor oplevelse, for dette miljø findes ingen andre steder i verden.
Hvis vejret tillader det laves ”Sæl Safari” og skibet sejler ud til nogle små skær med flokke af store gråsæler. På Christiansø besøger vi begge beboede øer og finder de skjulte haver med deres eksotiske træer og buske. Der er små vandhuller med store grønne og sjældne frøer. På turen fortælles om fæstningens historie, om slaverne, den engelske krig og sørøverne, om mytteriet og den sørgelige historie om Dr. Dampe, Danmarks første politiske fange.
Den guidede tur varer 2 timer – der er en time på egen hånd.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis) + billet til båden. Pladsbestilling: Christiansøfarten 56485176.
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Onsdag den 17. oktober klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL BLÅSKINDSDALEN OG JONS KAPEL.
Mødested. Parkeringspladsen ved Jons Kapel. Jons Kapelvej 4 3790 Hasle. Sidevej landevejen Hasle – Allinge. Turen egner sig ikke for barnevogne, der skal regnes med ujævnt terræn og sten på stierne.
Blåskindsdalen er en af øens smukkeste sprækkedale med stejle klippeformationer og en lille bæk med små fos. Her er meget frodigt, og alle steder ligger der væltede træer med store bevoksninger af stedsegrøn vedbend, der får sprækkedalen til at ligne en tropisk jungle. På turen skal vi leder efter sent blomstrende hvide anemoner, det fænomen optræder ofte her i både oktober og november. Ved klippepartiet Jons Kapel skal vi se den flotte udsigt og høre om baggrunden for det gamle stednavn.
Pris: 50 kroner (børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Torsdag den 18.oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodalens Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn og stejle trapper.
Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko. Der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer og nedfaldne sten der ligner grotter. På vandreturen hører vi ekkoet og ser en gammel hellig kilde, og der fortælles om kildefesterne i gamle dage og hvorfor man endnu har kildefester i Svaneke Skt. Hans. På turen gennem skoven fortælles om Almindingens historie og hvorfor man i vore dage planter skovens træer mere naturligt. Vi hører om træernes hemmelige liv og hvordan de kan tale med hinanden. Vi følger sporet til ruinerne af Gamleborg, en tilflugtsborg fra jernalderen og hører om dengang Bornholm havde sin egen kongemagt. På turen fortælles der også om bisonokserne, og man får en gratis folder med kørsels vejledning.
Pris: 50.00 kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Fredag den 19. oktober klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL FLAGERMUSDALEN OG ROKKESTENEN.
Mødested: Parkeringspladsen ved Christianshøj Kro i Almindingen. Sidevej landevejen Rønne- Svaneke. Turen er ikke for barnevogne, der skal regnes med ujævnt terræn.
På denne vandretur gennem Almindingen følger vi en gammel skovriders rute gennem ukendte dele af skoven. Vi ser flotte udsigter og mørke sprækkedale hvor der om natten vrimler med flagermus. Ad glemte stier kommer vi til rokkestenen og en sumpet sprækkedal med små broer over de vådeste steder. Måske ser vi elverpigerne danse – måske ikke. Under alle omstændigheder er turen magisk i den flotte efterårs farvede skov og der myldrer med svampe. Både spiselige og dem man kan dø af.
Pris: 50.kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved