Mandag den 26. marts 10. klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED GENNEM PARADISET TIL TROLDENES MOSE.
Mødested: Før den gamle Slots Bro foran Frihedsobelisken på Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Der skal regnes med ujævnt terræn. Turen egner sig ikke for barnevogne.
En sjov hekse og trolde tur for børn og barnlige sjæle. På turen fortælles om gamle dages overtro om hekse, trolde og de ”underjordiske” – øens små sagnfolk. Der er også historier om Krølle Bølle. Vi finder den hemmelige indgang til en dyster og mystisk sprækkedal, og herfra går turen gennem eventyr skoven med ”pengetræet” – hvor en sur trold har hamret sine mønter ned i stammerne. På et tidspunkt skal man smyge sig gennem et egetræ med mange stammer, og kort efter er turen nået til Troldebjerget og Troldemosen. Måske ser vi rigtige trolde på turen – måske er det kun mos og træer der ligner. På den ”uhyggelige” tur er der samtidig flotte naturoplevelser og udsigt til Hammershus.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis).
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Mandag den 26.marts klokken 16.00 – 18.00
MED SILLEHOVED GENNEM DET GAMLE RØNNE.
Mødested: Ved Rønne Kirke Sankt Nikolaj. Kirkepladsen 3700 Rønne.
Turen begynder i Rønne Kirke. Derefter går ruten gennem de gamle bydele med sine krogede gader og gamle gadelamper. Miljøet fremhæves af smukke bindingsværkshuse, og der fremvises en købmandsgård fra 1751 og haven med to store morbær træer. På byvandringen fortælles om 2. Verdenskrig, den tyske besættelse og flugtruterne til Sverige af danske modstandsfolk og jøder. Der fortælles ukendte historier om ”Flammen og ”Citronen”, det hemmelige våbenlager i Odd Fellow Palæet i København og hvilken rolle fiskerbåden Ramona fra Christiansø havde. Den 5. maj 1945 var der 25.000 tyske soldater og flygtninge i Rønne, to dage efter bomber russerne Rønne og Nexø og besatte øen med 7000 soldater. Hør historien og hvad de krævende for at forlade Bornholm efter 11 måneders besættelse.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Tirsdag den 27.marts klokken 10.00 – 12.00.
MED SILLEHOVED TIL BLÅSKINDSDALEN OG JONS KAPEL.
Mødested. Parkeringspladsen ved Jons Kapel. Jons Kapelvej 4 3790 Hasle. Sidevej landevejen Hasle – Allinge. Turen egner sig ikke for barnevogne, der skal regnes med ujævnt terræn og sten på stierne.
Blåskindsdalen er en af øens smukkeste sprækkedale med stejle klippeformationer og en lille bæk med små fos. Her er meget frodigt, og alle steder ligger væltede træer, bevoksede med stedsegrøn vedbend der sprækkedalen til at ligne en tropisk jungle. Hele foråret er der mange blomster, særlig mange orkideer og gule, blå og hvide anemoner, På denne vandretur i marts ses kun blå anemoner og måske årets første hvide. Fra klippepartiet Jons Kapel nydes udsigten og der fortælles om navnet og sagnet. Her ses mange alkefugle, nordens pingviner mellem de mange skrigende måger.
Pris: 50 kroner (børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Onsdag den 28. marts klokken 10.00 – 12.00.
MED SILLEHOVED TIL VANDFALDET I DØNDALEN.
Mødested. Parkeringspladsen ved Døndalen. Helligdomsvej 3760 Gudhjem. Kystvejen mellem Tejn og Gudhjem i bunden af dalen før Kunstmuseet. Se efter P. skiltet. Husk godt fodtøj.
Døndalen er en naturfredet sprækkedal med stejle klippeformationer og Danmarks højeste vandfald. Naturskoven har høje træer og en frodig underskov. Den lerede jordbund giver gode forhold for et rigt planteliv, der er fundet over 350 forskellige arter, men der er særlig mange ramsløg. På turen til vandfaldet oplever vi sprækkedalen og efter vandfaldet følges stien på den modsatte side og vi ser vandfaldet oppefra. Senere passeres et privat skovområde hvor en tidligere ejer i 1920érne plantede 150 forskellige eksotiske træer fra hele verden. Blandt andet vangraner fra Kina og Mammut træer fra Californien.
Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Skærtorsdag den 29. marts klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED TIL EKKODALENS SKJULTE GROTTER.
Mødested: Den store parkeringsplads ved Ekkodalens Cafe Genlyd. Ekkodalsvejen 5 3720 Aakirkeby. Sidevej landevejen Almindingen – Aakirkeby. Der skal regnes med et kuperet terræn og stejle trapper.
Den store sprækkedal i Almindingen er kendt for sit fine ekko. Der er også en mere ukendt verden med store klippeformationer og nedfaldne sten der ligner grotter. På vandreturen hører vi ekkoet og ser en gammel hellig kilde, og der fortælles om kildefesterne i gamle dage og hvorfor man endnu har kildefester i Svaneke Skt. Hans. På turen gennem skoven fortælles om Almindingens historie og hvorfor man i vore dage planter skovens træer mere naturligt. Vi hører om træernes hemmelige liv og hvordan de kan tale med hinanden. Vi følger sporet til ruinerne af Gamleborg, en tilflugtsborg fra jernalderen og hører tiden hvor Bornholm havde sin egen kongemagt.
Pris: 50.00 kr.(børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Langfredag den 30 marts klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED GENNEM PARADISET TIL TROLDENES MOSE.
Mødested: Før den gamle Slots Bro foran Frihedsobelisken på Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Der skal regnes med ujævnt terræn. Turen egner sig ikke for barnevogne.
En sjov hekse og trolde tur for børn og barnlige sjæle. På turen fortælles om gamle dages overtro om hekse, trolde og de ”underjordiske” – øens små sagnfolk. Der er også historier om Krølle Bølle. Vi finder den hemmelige indgang til en dyster og mystisk sprækkedal, og herfra går turen gennem eventyr skoven med ”pengetræet” – hvor en sur trold har hamret sine mønter ned i stammerne. På et tidspunkt skal man smyge sig gennem et egetræ med mange stammer, og kort efter er turen nået til Troldebjerget og Troldemosen. Måske ser vi rigtige trolde på turen – måske er det kun mos og træer der ligner. På den ”uhyggelige” tur er der samtidig flotte naturoplevelser og udsigt til Hammershus.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis).
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Lørdag den 31.marts klokken 10.00 – 12.00
MED SILLEHOVED TIL HAMMERSHUS.
Mødested: Foran den gamle Slots Bro ved Friheds obelisken på Hammershus. Slotslyngs Vej Allinge 3770. Turen er ikke egnet for barnevogne, der skal undervejs til passeres en lang trappe.

På denne tur til Hammershus skal vi først opleve klippekysten med sine særprægede klippepartier med navnene Løve – og Kamelhovederne. Efter opstigningen til Hammershus finder vi den skjulte bagdør, og kommer via den ind på borgen med alle sine spændende historier og skjulte symboler. På turen fortælles om forsvar og angreb, hvad soldaterne spiste og hvor sov de. På Hammershus var der værelse med fjernvarme og biologiske rense anlæg. Mens vi hører om borgens historier skal der ledes efter små menneskehoveder, som nogle steder kikker frem fra murene. Der fortælles også den spændende beretning om Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine fængselsophold, flugtforsøg og den videre skæbne. En sjov og underholdende tur for hele familien.
Pris: 50.- kr. (børn under 7 år gratis)
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved

Påskedag, søndag den 1.april klokken 10.00 – 12.30
MED SILLEHOVED PÅ BISON SAFARI OG TRANEDANS.
Mødested: Parkeringspladsen midt i bisonskoven i Almindingen. Chr. X Vej 3720 Aakirkeby. Man kører over færistene og følger vejen til parkeringspladsen med orienteringsskiltene. Vandreturen er på ca. 3 kilometer ad gode stier. Hunde må ikke medbringes.
På turen rundt i bisonreservatet skal vi lede efter skovens spøgelser, de store bisonokser der ofte skjuler sig. Der er ingen bisongaranti, det er ingen zoologisk have, men der er store chancer. Efteråret 2017 var der 17 bisonokser, fordelt i to selvstændige flokke. Mens vi spejder efter dyrene følger vi stien rundt om fuglemosen, og hører tranerne trompeterer og ser måske deres tranedans. Der yngler også grågæs og andre fugle i mosen. Ved Prinsegemalens bænke fortælles bisonokserne.
Hvordan de store dyr kan påvirke naturen og skabe en større biodiversitet.
Pris: 50.- kr.(børn under 7 år gratis).
Leder: Naturvejleder Søren P. Sillehoved.